Wat is terrazzo?

Graniet, granito, terrazzo? Drie woorden met dezelfde betekenis. Wij gebruiken voor de duidelijkheid alleen het woord terrazzo.

In elk geval wordt terrazzo al eeuwen gebruikt door de mens. Daarbij spelen duurzaamheid en de veelzijdige toepassingen een belangrijke rol.

Bij terrazzo zijn er twee verwerkingsmanieren:

  1. Geslepen terrazzo
  2. Gewassen terrazzo

Geslepen terrazzo wordt onder andere gebruikt bij aanrechtbladen, wastafels en badkamervloeren. Terrazzo geeft aan een woonkamer een heel aparte sfeer. Bedrijven vragen Raimondo Indri b.v. om hun entree te voorzien van een terrazzovloer, compleet met het bedrijfslogo of de naam van de onderneming.

Bij geslepen terrazzo worden natuursteenkorrels gebonden met cement. Na het uitharden wordt het materiaal geslepen. Daarna is nog een aantal afwerkingen mogelijk, zoals een behandeling met zachte zeep of door het te impregneren en/of te fluateren (polijsten).

Het slijpen en schuren gebeurt nat of droog. En dat is afhankelijk van de omvang en waar het terrazzo bewerkt moet worden. Vroeger leverde dat veel stof op. Raimondo Indri garandeert nu een stofarme afwerking.

Bij gewassen terrazzo worden korrels natuursteen gebonden met cement. Tijdens het drogingsproces wordt de toplaag van cement verwijderd waardoor er een ruwere structuur wordt verkregen. Deze toepassingswijze wordt gebruikt bij bijvoorbeeld de randen van zwembaden, traptreden, maar onder andere ook bij een naadloze terrasvloer of bij de vloer in een slachthuis. Duurzaamheid en hygiëne worden op die manier optimaal gewaarborgd.

Specialiteiten

Met terrazzo is nog veel meer mogelijk dan u denkt. Een plaatje zegt in dit geval meer dan een praatje.